2019. augusztus 10., szombat 08:01

Megnyitott Barrico Thermal Hotel

Demjénben cégünk álltal épített 42 szobás vastag gerenda szerkezetű szálloda már fogadja a vendégeket. A szálloda két épületből áll, melyek mindössze néhány lépésre helyezkednek el egymástól. A főépület kétszintes gerendaház, amely 32 db erkéllyel ellátott szobának ad otthont. A másik épület földszintjén található a szálloda étterme, valamint a wellness részleg, illetve az emeleti szinten további 10 szoba várja a pihenni érkező vendégeket.

Minden kedves pihenni vágyó látogatónknak és partnerünknek kizárólag ajánlani tudjuk a Barrico Thermal Hotelt.

 

2018. december 19., szerda 08:03

Hétvégi ház Ivóban

Talán elfogultak vagyunk, de a hétvégi házak építése mindig is kicsit közelebb állt a szívünkhöz, főleg ha Székelyfőldön építjük azt és így családainkal lehetünk a kivitelezés ideje alatt. A 2018-as év utolsó munkálata az Ivóban készülő vastag szerkezetű gerendaház.

A címből ítélve emlitésre sem méltó kis projektnek tünhet ez a munkálat, ha nem egy 250 alapnégyzetméteres parasztházról lenne szó. A munkálat Babarcszőlösre készült és egyedi mególdásokat kívánt, új kihívásokkal, amit cégünk utólag említésre méltó sikerként könyvel el.

2017. december 19., kedd 07:26

Magánlakás Debrecenben

Egy kiemelésre méltó munkálatunk, mely szintén 2017 végén került kivitelezésre a 180 alapnégyzetméteres Debreceni magánlakás. Ezt a házat 120mm x 180mm duplanutolt, réteg ragasztott, boronafalas szerkezetből készítettük. 

2017. július 18., kedd 07:14

Szálloda építése Egerben

Cégünk nagyságrendileg ezidáig egyik legnagyobb projektje valósult meg 2016 és 2017-ben. Egy 32 szobás, 1000 alapnégyzetméteres, két szintes szálloda szerkezetének felépítése vastag gerenda kivitelezéssel.

A képeken látható munkafolyamat a szintenként és szerkezetkészen.

2017. máj. 15., hétfő 07:35

Hat vendégház a halastó partján

Párhuzamosan az Egerben épülő szállodával, határidős munkálat révén cégünk kivetelezi hat vendégház szerkezetkész felépítését Debrecen melletti halastó partján. Megosztva az erőforrásokat ugyanazon időben két munkaponton és a gyártásban dolgozik a cég, hogy mindkét munkálat megfelelő minőségben, határidőn belül elkészüljön.

A hat ház vékony gerenda szerkezetből készült, határidőn belül át lett adva 2017 Júniusában.

2016. máj. 27., péntek 10:07

A gerendaház jellegzetességei

A gerendaházas építés az egyik legősibb faépítési forma, melynek a tradíciói feltehetőleg még a ma hagyományosnak tekintett építészet előtti korba nyúlnak vissza.

Vastag gerenda Ház Libán
Vastag gerenda Ház Libán

Bár a gerendaházak lényegesen nagyobb mennyiségű faanyagot igényelnek, mint a keretszerkezetű faépületek, számos olyan esztétikai és épületfizikai előnnyel rendelkeznek, amelyek ezeket az épületeket sokak számára vonzóvá teszik:

  • Esztétikus, vonzó megjelenés

  • Nagy felülettömeg, jó hőtároló képesség

  • Jó páraszabályozó képesség

  • A keretszerkezetes házakhoz képest jobb tűzállóság

  • Stabil, masszív, időtálló szerkezet

Fontos az ilyen házaknak a kevésbé előnyös tulajdonságairól is említést tenni:
  • Nagy mennyiségű és jó minőségű faanyagot igényel
  • A falvastagságtól és az esetleges extra hőszigetelés alkalmazásától függően gyengébb hőszigetelés

  • Élőmunka-igényes

  • A technológiát komplikálja a házak utólagos magassági méretváltozása.

A fenti hátrányok dacára ez az építésmód és az ilyen épületek közkedveltek esztétikus megjelenésük, természetközeli, rusztikus hatásuk és kedvező épületfizikai jellemzőik miatt.

2015. október 29., csütörtök 14:55

Haller Kastélyszálló üdülőközpont

A 2015-ös év legnagyobb munkálata a marosugrai Haller Kastélyszálló 300 m2-es üdülőközpontja.

Így készült a marosugrai Haller Kastélyszálló üdülőközpontja.

Jelenleg régiónkban, de az egész világon is a borított keretvázas szerkezetek teszik ki a fa épületek legnagyobb százalékát. Ezen épületek közös jellemzője, hogy a falak belső bordákkal merevített keretszerkezettel készülnek. A bordaközökben helyezik el aLakóház Gyergyócsomafalva hőszigetelő anyagot, aminek köszönhetően ezeknek az épületeknek kitűnő a hőszigetelése (K  0,2 W/mK). A teherhordó keretvázra két oldalról egy-egy borítólemez kerül, ami általában részt vesz a teherviselésben is, ún. együttdolgozó borításként, kiváltva a ferde merevítők szerepét. A keretszerkezetes épületek sokféle burkolattal elkészíthetők. A modern vakolati rendszerekkel biztosítható a vakolt, a hagyományos épületekhez hasonló megjelenés, de elkészíthetők faburkolattal is.

A falak általában legalább 5x12 cm keresztmetszetű keretelemekből és bordákból állnak. Az alkalmazott keresztmetszetet a teherbírási és hőszigetelési igények határozzák meg (a bordák szélessége egyben meghatározza a falszerkezetben elhelyezhető hőszigetelés vastagságát is. A teherhordó fa tartóváz függőleges helyzetű, általában emeletszint magas faoszlopokból, az azokat összekötő alsó és felső vízszintes fagerendákból, valamint a függőleges bordákból áll. A bordák kiosztása az alkalmazott borítólemez táblaméretéhez igazodik, általában 50, 60, vagy 62,5 cm, de a vizes helyiségek burkolata alatt ennél sűrűbb kiosztású is lehet. Az épület belső falainak a szerkezete általában megegyezik a külső falakkal, a keretelemeket hasonló keresztmetszeti méretekkel és bordakiosztással készítik, akár teherhordó, akár válaszfalról van szó. A belső falak esetében a szigetelésnek elsősorban akusztikai szerepe van. Ennek megfelelően a szigetelés nem mindig tölti ki teljesen a fal vastagságát. A födémek esetében általában kissé nagyobb keresztmetszetű (magasabb) gerendákat használnak. A gerendák kiosztása megegyezik a falakéval, annak érdekében, hogy a falkeretek felső gerendája ne legyen hajlításra igénybe véve. A lakótereket elválasztó födémeket csak részben töltik ki az akusztikai célokat szolgáló szigetelő anyaggal. A fűtetlen padlás födémszerkezete vastagabb szigetelést kap, ami akár az egész gerendamagasságot kitöltheti. A könnyűszerkezetes házak tetőszerkezete általában megegyezik a hagyományos épületekével.

2015. január 08., csütörtök 17:11

Télikert Debrecen

Télikert Debrecen 

2015. január 08., csütörtök 17:03

Lakóház Csíksomlyó

Lakóház Csíksomlyó 2014

2015. január 08., csütörtök 17:01

Gerendaház Gyergyócsomafalva

A gerendaház elemek kialakítása többfejes maró- és gyalugépekkel történik. A gerendák csatlakoztatására többféle megoldás létezik (22. ábra), de leggyakrabban többszörös csaphornyos kialakítással csatlakoznak egymáshoz. A gerendák kialakításakor nagyon fontos, hogy azok ne vezessék be a vizet a fal belsejébe, ezért általában vízorrot is szoktak kialakítani. A gerendák általában négyszög keresztmetszetűek, bár cégünk D-profil kialakítását is vállalja. Ilyenkor az épület kívülről rönkház hatását kelti, miközben a szerkezet rendelkezik a gerendaházak egyéb előnyeivel. A gerendaelemes építkezés további előnye, hogy lehetőséget ad a rétegelt-ragasztott gerendák alkalmazására is. Ennek a fő előnye, hogy kisebb méretű, olcsóbb alapanyagból készül, amelyet a rétegelés előtt megfelelőképpen lehet szárítani, repedés kialakulásának a veszélye nélkül, ezért az építéskor nem kell olyan mértékű zsugorodással számolni (a gerendák igazodása miatt azonban kisebb mértékű magasságcsökkenés itt is előfordulhat). További előny, hogy a faanyagban jelenlévő göcsök és fahibák jobban eloszlanak, így a fahibákat tartalmazó keresztmetszetek szilárdságcsökkenése kevésbé jelentős. Emellett lehetőség van az anyag tartósabb jobb (bélhez közeli) oldalának a kifelé fordítására is. 

A gerendafalak általában nem rendelkeznek a könnyűszerkezetes házakra jellemző jó hőszigetelési értékekkel. Ennek javítására a gerendafalakat esetenként hőszigeteléssel is kombinálják. A hőszigetelés elhelyezhető két kisebb vastagságú gerendaréteg közé, vagy – gyakrabban – a külső gerendafal mögött, a belső oldalon elhelyezve, ami elé egy lemezekből vagy faburkolatból álló borítás kerül. Amennyiben lambériaborítást alkalmaznak, a felület belülről is gerendafal hatását kelti. A rönkházak hőszigetelése szintén javítható extra hőszigetelő anyag elhelyezésével. Ilyenkor a rönkök belső felületét általában síkra munkálják, és ez elé helyezik el a hőszigetelő anyagot.

A gerenda- és rönkfalak vastagságának meghatározásánál épületfizikai és statikai szempontokat vesznek figyelembe. Ezek közül általában az előbbi a mérvadó (hőszigetelés). A gyakorlatban a rönkfalak legalább 20 cm átmérőjű rönkökből, a gerendafalak pedig 16-18 cm vastagságban készülnek – az ennél vékonyabb falak mindenképpen extra hőszigetelést igényelnek.

2015. január 08., csütörtök 16:56

Hétvégi Ház Fony

Hétvégi Ház Fony 2013

2015. január 05., hétfő 17:41

Irodaház Debrecen

Irodaház Debrecen 2012

1. oldal / 3