2015. január 08., csütörtök 17:01

Gerendaház Gyergyócsomafalva

A gerendaház elemek kialakítása többfejes maró- és gyalugépekkel történik. A gerendák csatlakoztatására többféle megoldás létezik, de leggyakrabban többszörös csaphornyos kialakítással csatlakoznak egymáshoz. A gerendák kialakításakor nagyon fontos, hogy azok ne vezessék be a vizet a fal belsejébe, ezért általában vízorrot is szoktak kialakítani. A gerendák általában négyszög keresztmetszetűek, bár cégünk D-profil kialakítását is vállalja. Ilyenkor az épület kívülről rönkház hatását kelti, miközben a szerkezet rendelkezik a gerendaházak egyéb előnyeivel. A gerendaelemes építkezés további előnye, hogy lehetőséget ad a rétegelt-ragasztott gerendák alkalmazására is. Ennek a fő előnye, hogy kisebb méretű, olcsóbb alapanyagból készül, amelyet a rétegelés előtt megfelelőképpen lehet szárítani, repedés kialakulásának a veszélye nélkül, ezért az építéskor nem kell olyan mértékű zsugorodással számolni (a gerendák igazodása miatt azonban kisebb mértékű magasságcsökkenés itt is előfordulhat). További előny, hogy a faanyagban jelenlévő göcsök és fahibák jobban eloszlanak, így a fahibákat tartalmazó keresztmetszetek szilárdságcsökkenése kevésbé jelentős. Emellett lehetőség van az anyag tartósabb jobb (bélhez közeli) oldalának a kifelé fordítására is. 

A gerendafalak általában nem rendelkeznek a könnyűszerkezetes házakra jellemző jó hőszigetelési értékekkel. Ennek javítására a gerendafalakat esetenként hőszigeteléssel is kombinálják. A hőszigetelés elhelyezhető két kisebb vastagságú gerendaréteg közé, vagy – gyakrabban – a külső gerendafal mögött, a belső oldalon elhelyezve, ami elé egy lemezekből vagy faburkolatból álló borítás kerül. Amennyiben lambériaborítást alkalmaznak, a felület belülről is gerendafal hatását kelti. A rönkházak hőszigetelése szintén javítható extra hőszigetelő anyag elhelyezésével. Ilyenkor a rönkök belső felületét általában síkra munkálják, és ez elé helyezik el a hőszigetelő anyagot.

A gerenda- és rönkfalak vastagságának meghatározásánál épületfizikai és statikai szempontokat vesznek figyelembe. Ezek közül általában az előbbi a mérvadó (hőszigetelés). A gyakorlatban a rönkfalak legalább 20 cm átmérőjű rönkökből, a gerendafalak pedig 16-18 cm vastagságban készülnek – az ennél vékonyabb falak mindenképpen extra hőszigetelést igényelnek.

Megjelent: 3210 alkalommal